Izveštaj sa Drugog kongresa endokrinih hirurga Srbije

Sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da je više nego uspešno protekao Drugi kongres endokrinih hirurga Srbije,  koji je održan 1. i 2. novembra 2019. godine u Svečanoj sali Dekanata Medicinskog fakulteta.

U toku Kongresa za počasnog predsednika Udruženja endokrinih hirurga izabran je prof. dr Aleksandar Diklić, dok je funkciju predsednika Udruženja umesto prof. dr Ivana Paunovića preuzeo prof. dr Vladan Živaljević. Za sekretara Udruženja izabran je kl. ass. dr Rastko Živić.
U narednom periodu nacionalni delegat u Skupštini Evropskog udruženja endokrinih hirurga biće kl. ass. dr Nikola Slijepčević.

Svim članovima Udruženja endokrinih hirurga Srbije svečano su uručeni sertifikati.
Spisak članova Udruženja

Jedan od proglašenih članova udruženja je i Dr Konstatinos Apostolou (Atina, Grčka), prvi državljanin Evropske Unije koji je na Medicinskom fakultetu u Beogradu upisao subspecijalizaciju (endokrina hirurgija). Dr Apostolou obavlja subspecijalizaciju u Centru za endokrinu hirurgiju KCS.

Neposredno pred Kongres iz štampe je izašla knjiga Hirurgija nadbubrežne žlezde, urednika Ivana Paunovića, Aleksandra Diklića i Vladana Živaljevića. Ukupno 42 autora je dalo doprinos izradi ovog kapitalnog dela, te im se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo.

Knjiga je u prodaji, i može se kupiti u Skriptarnici Medicinskog Fakulteta.

U okviru Kongresa predstavljena je ideja formiranja Nacionalnog 
registra za endokrinu hirugiju.
Ova ideja je dobro prihvaćena od svih učesnika Kongresa, tako da predstoji njena realizacija u narednom periodu.

Na Kongresu je aktivno učestvovalo 89 polaznika, koji su pratili prezentaciju 30 poglavlja iz knjige Hirurga nadbubrežne žlezde, kao i prezentaciju 13 objavljenih radova u indeksiranim časopisima i 22 rada iz sesije Slobodne teme.